poniedziałek, 9 lutego 2015

Międzynarodowy Dzień Pizzy: Ładujemy węglowodany ;)

Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy. Byłam tego zupełnie nieświadoma, kiedy zaplanowałam dzisiejszy obiad. I proszę jak idealnie się wstrzeliłam :)

Podaję zatem przepis na moją pizzę :)
Porcja na dużą blachę 45x35 cm
 
Pizza domowa na spodzie z mąki pełnoziarnistej fot. A. Jarosz
 
Ciasto:
400 g mąki (300 g mąki pełnoziarnistej, 100 g mąki białej)
ok. 30 g drożdży (1/3 kostki drożdży 100 g)
ok. 1 szklanki ciepłej (ale nie gorącej!) wody
 
Mąkę mieszam w misce. Drożdże rozpuszczam w lekko ciepłej wodzie, wlewam do miski z mąką, zagniatam ciasto i formuję z niego kulę. Odstawiam do wyrośnięcia na ok. 30 min (miskę przykrywam ściereczką bawełnianą). W tym czasie przygotowuję sos i dodatki.
 
Sos:
mały koncentrat pomidorowy (90 g)
łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
pół łyżeczki cukru
oregano, bazylia
sól, pieprz
 
Mieszam wszystko w miseczce i gotowe:)
 
Dodatki przygotowuję wedle uznania i zawartości lodówki. Ta pizza była zrobiona z następującymi dodatkami.
 
Dodatki:
3 duże plastry szynki
czerwona papryka 1 szt.
pieczarki 5 szt. pokrojone w plasterki
czarne oliwki pokrojone w kółka
suszone pomidory pokrojone na mniejsze kawałki
nieduża cebula pokrojona w plastry
3 plastry żółtego sera pokrojone na kilka mniejszych
ser mozarella 125 g (kula starta na tarce)
  
Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję dość cienko lub rozgniatam rękami na blaszce delikatnie wysmarowanej olejem. Na cieście rozsmarowuję sos. Na sosie lądują kolejno dodatki - szynka, ser żółty w plasterkach, pieczarki, pokrojone oliwki i suszone pomidory, plastry (krążki) cebuli, starta mozzarella.
 
Pizza wbrew pozorom nie musi być niezdrowa. Wszystko zależy od tego jakich użyjemy dodatków, jak grube zrobimy ciasto oraz jak dużą porcję zjemy ;) Kiedyś wolałam pizzę na grubym cieście, ale od dłuższego już czasu jestem zwolenniczką cienkiego ciasta. Zawsze polewam swoją porcję pizzy (już na talerzu) dodatkowo ketchupem. I właśnie lepiej jest użyć ketchupu, niż np. majonezowego sosu czosnkowego. Ważne żeby wędlina, której używamy była chuda - lepiej użyć chudej szynki (np. drobiowej), niż kiełbasy. Im więcej warzyw, a mniej żółtego sera tym lepiej. Sos do wysmarowania ciasta można przygotować także na bazie domowego przecieru pomidorowego, będzie zdrowiej:) Ale nie zawsze na to mam czas ;)
 
Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz! :)
Pozdrawiam i zapraszam także na:
www.facebook.com/zabieganna